ZÁKLAD KVALITNÍHO CVIČENÍ - POSTOJ

31.08.2012 06:00

Základním postojem je myšlená pozice, která je v různých polohách ( stoj, leh, částečně i sed ) ZÁKLADEM pro správné provedení a efektivitu cviku. Není-li tělo uvedeno před cvikem do této "přirozené" polohy, zapojují se při cviku jiné svalové skupiny a efekt je mizivý nebo dokonce kontraproduktivní. Doporučuji proto pečlivě nastudovat a trénovat. Není to jednoduché, ale výsledek předčí očekávání. Možná, že právě použití tohoto "cviku" v praxi Vám dovolí zakusit nečekanou efektivitu nenáročných cviků, o kterých jste léta přesvědčeni, že prostě NEFUNGUJÍ. Budete mile překvapeni výsledky!

U cviků, kde v popisu uvedu "základní postoj" , budu mít na mysli právě tuto pozici.

 

PROVEDENÍ:

1. Stojíme s nohama mírně od sebe (cca na šířku ramen, resp. pánve), chodidla míří rovně dopředu.

2. Kolena máme "mírně pokrčená" - ani propnuto, ani pokrčeno! Tak aby volně "pružila".

3. Podsadíme pánev. Pokud nejste trénovaní a neovládáte tento pohyb, nechte si jej ukázat odborníkem! Spostu lidí "něco" dělá, ale není to podsazení pánve! Zjednodušeně to vypadá tak, že stáhnete zároveň bříško i zadeček, a vykleneme pánev mírně směrem vpřed - jako by "dopneme upnuté rifle"... Toto Vám půjde udělat jedině v případě, že nemáte propnutá kolena.

4. Nezapomeňte dýchat!:-)

5. Nyní ramena a lopatky. Ramena uvolněte mírným krouživým pohybem (pouze ramena, ruce zůstávají volně podél těla). Nyní proveďte jemný pohyb rameny směrem dolů (zcela uvolněte napětí) a poté směrem dozadu (lopatky přitáhnete k sobě) .

6. Hlava - představte si, že jste loutka, kterou někdo ovládá šňůrkou. Tuto "šňůrku" najdete na svém temeni - přesně tam, kde se tvoří pleška. Za tuto pomyslnou šňůrku zatáhnete vodorovně směrem vzhůru, a vytáhnete tak hlavu a krk ve správném úhlu. (Brada je nyní velice mírně skloněná směrem k hrudníku a krční páteř se rovná od klasických zátěžových poloh.)

 

Ano, teď si řeknete, že toto se nedá provést, ale věřte tomu, že na podesáté už budete vědět, jak na to:-) A to je povzbuzující! Je to léty ověřená pozice, která zaručuje správné propojení a zapojení svalů při všech činnostech. Občas je dobré se jen tak zastavit, a podle tohoto návodu se dorovnat... Sami okamžitě ucítíte, kde máte své "mezery" (stažené nebo ochablé svaly).