Základy pro harmonický vztah

24.10.2012 06:00
Pár rad, jak vylepšit vztah se svou drahou polovičkou... Platí samozřejmě jak pro muže, tak pro ženy.
  • Važte si svého partnera. Pokud jste si vybrali někoho za životního partnera, pravděpodobně jste tak činili z přesvědčení, že je to ten pravý a ten "nejlepší pod sluncem" . Není důvod, proč se k tomu po letech stavět jinak. Jistěže každý vztah zevšední a zajede do určitých kolejí (na tom ostatně není nic špatného!), důležité pro váš vztah ale je, abyste svému partnerovi bez přestání projevovali to, že si ho vážíte a že je pro vás důležitý. Budete-li přistupovat ke svému partnerovi lépe, než je obvyklé, i on časem pochopí a změní svoje jednání k vám (známé "Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.")
 
  • Mluvte o tom, v čem je váš partner mimořádný. Chvalte jej za plnění každodenních povinností. Nic není natolik motivující jako upřímně vyřčená pochvala. Funguje již od malého dítěte až do pozdního věku dospělosti. Je to jednoduchý způsob, který vylepší partnerovi chuť "do práce" a vám usnadní "vyjednávání" s partnerem.
 
  • Chvalte svého partnera před ostatními a před ním samým -  vždy je za co pochválit, ať už je důvod sebemenší ( Uklidil své špinavé ponožky do koše s prádlem? Sklidil po obědě nádobí ze stolu? ) Téměř vždy je pochvala větší motivací než kritika. Navíc vezměte v potaz, že spousta lidí má v sobě zabudovaný "pohon na pochvalu", takže pochválíte-li, partner získá motivaci tutéž činnost udělat i příště (aby opět sklidil pochvalu!) ! Pochvaly ale nesmí znít jako klišé, musí být míněny opravdově a od srdce!
 
  • Říkejte svému partnerovi, že je krásný. Také je dobré říkat, že je i šikovný, chytrý, sexy atd. Kdo není rád, když o něm řeknete něco pozitivního?
 
  • Neslibujte to, co nemůžete splnit. Nikdo nemá rád, když se nedočká vyřčeného slibu. Navíc se tak vystavujete ve světle nedůvěryhodnosti.
 
  • Dělte se o povinnosti a povídejte si spolu o tom, co jste ten den zažili. Sdílejte spolu nejenom starosti, trápení a zlosti, ale i milé drobnosti a radosti. Hledejte s partnerem příležitosti, u kterých se spolu budete smát, škádlete se, lechtejte se! Dokonale se tím odreagujete od každodenního stresu a problémů, a to bez jakékoli finanční investice...
 
  • Naslouchejte názorům svého partnera a berte je vážně! A nejenom názorům, ale i pocitům, náladám atd. I když se vám partnerův nápad může zdát skutečně "mimo mísu", jeho názor má vždy stejnou hodnotu jako ten váš, proto jen nikdy neshazujte, ani před vámi, před ním samotným a už vůbec nikdy před jinými osobami! Místo věty: "Tvůj nápad se mi jeví neskutečně stupidní!" zkuste říct něco ve smyslu: "To je opravdu zajímavé, takhle jsem nad tím nikdy nepřemýšlela. Můžeš mi vysvětlit, jak si to představuješ?" Je to v podstatě to samé... Ale vyjadřujete tím něco naprosto odlišného!
Je více než samozřejmé, že takových rad existují desítky, stovky, možná i tisíce... Já jsem vybrala několik z nich... Zkuste se každý den/týden zaměřit na jednu z nich... Mluvte o ní se svým partnerem, přemýšlejte, jak by se na vašem vztahu dalo konkrétně pracovat, aby byl dlouhodobě kvalitní a plnohodnotný. I ten nejkrásnější vztah může být ještě lepší, i ten nejhorší vztah může zažít změnu, obnovu a získat na kvalitě. Nečekejte, až udělá "něco" váš partner! Začněte od sebe!

 

 

 

 

 


o