10 (NE)OBYČEJNÝCH VĚT

12.09.2012 08:00

Zajímavý pohled na komunikaci jsem objevila v knize "Síla pozitivních lidí se skrývá v 10 větách" od spisovatele jménem Rich DeVos. Vyzkoušejte v praxi sílu těchto "obyčejných" vět. Kniha je k zakoupení v knihkupectví i na e-shopech.

 

1. Mýlil jsem se

Nikdo není dokonalý, ale je těžké otevřeně se přihlásit k chybě. Schopnost přiznat sobě a také nahlas pochybení zázračně otevírá vztahy a umožňuje vzájemné sblížení.

 

2. Omlouvám se, je mi to líto

Omluva je klíčem k hlubšímu porozumění. Procítění toho, jak naše nedokonalost ovlivňuje druhé, usnadňuje vytvoření emocionálního mostu mezi námi a těmi, kteří se cítí ublíženi.

 

3. Dokážeš to!

Pochybnosti, které se nám honí hlavou, jsou jako břemena, která nás omezují v našem rozletu a úsilí. Povzbuzující podpora ve slově "dokážeš to" nám pomáhá podstupovat rizika a pokusit se i o nemožné.

 

4. Věřím ti / Věřím v Tebe

Tímto prostým sdělením dáváme druhému pocítít jeho hodnotu a probouzíme vytrvalost i pro čas obtíží.

 

5. Jsem na Tebe hrdý (pyšný), mám z tebe radost

Uvnitř toužíme po tom, aby z nás někdo měl upřímnou radost. Prahneme po potlesku, který by byl od srdce a z nadšení. Tímto vyjádřením můžeme otevřít léčivý a láskyplný proud, který proměňuje, posiluje a dodává křídla pochybujícím.

 

6. Potřebuji Tě

Zájem druhých se často zrodí až ve chvíli, kdy dokážeme přiznat svou potřebnost, zranitelnost a omezené možnosti. Přiznání vlastní slabosti nebo potřebnosti velmi často umožňuje druhým, aby objevili svou skrytou sílu a poskytli nám svou pomoc.

 

7. Děkuji Ti

Neberte nic jako samozřejmost, oceňujte vše, co pro vás nebo s Vámi druzí dělají a vytvoříte tak astmosféru vzájemnosti a vděčnosti. Při děkování však buďte vždy naprosto konkrétní.

 

8. Spoléhám na Tebe / Důvěřuji Ti

Osobní důvěra zavazuje více než cokoli jiného. Tím, že někomu důvěřujeme, stáváme se zranitelní a dáváme všanc sami sebe. To vede k odhodlání dodržet daný závazek.

 

9. Vážím si Tě a respektuji Tě

Dejte druhému pocítit jeho hodnotu a vyjádřete to, jak je pro Vás důležitý. Bude to mocným prostředkem, který probudí jeho vnitřní sílu. Pokud při tom dokážete respektovat druhého takového, jaký je, vytváříte atmosféru přijetí a nepodmiňované lásky.

 

10.Mám Tě rád / Miluji Tě

Umění vyjádřit svou lásku je zlatým klíčem, který otevírá lidské srdce a umožňuje skutečné duševní setkání. Neměl by uplynout jediný den bez této kouzelné věty.